fredag 7 augusti 2015

Sommargodis - Champagne som är Blanc de ???

Nu kommer en serie i mitt tycke riktigt trevliga Champagner som antingen är på enbart gröna druvan Chardonnay eller på de blåa druvorna Pinot Noir och/eller Pinot Meunier



Namn: Launois Blanc de Blancs Brut Cuvée Reservée 
Ursprung: Frankrike, Champagne
Producent: Launois Père & Fils
Importör: Prime Wine Sweden AB
Kostar: 299 kr
Nr: 7450
Årgång: NV
Druvor: Chardonnay
Karaktär:
Doft: Ett vin som visar upp både ungdomliga som begynnande utvecklade toner. Äppel- och citrusfruktig doft med ett nyanserat rostat inslag som drar åt kaffe och choklad samt en liten ton av mandel.
Smak: Medelfyllig och intensiv frisk fruktighet med inslag av gula äpplen, mineraler och rostad brioche samt en liten ton av aprikos.

Tillverkning: Musten jäses i rostfria ståltankar och genomgår malolaktisk jäsning i dem. Därefter sker blandning och tillsats av jäst för buteljering och en andra, kolsyregivande, jäsning.



Namn: André Clouet
Ursprung: Frankrike, Champagne
Producent: André Clouet
Importör: WineWorld AB
Kostar: 319 kr
Nr: 7546
Årgång: NV
Druvor: Pinot Noir.
Karaktär:
Doft av torkad frukt och rostat bröd. Ett vitalt, livligt vin med stor kropp, solmogen frukt och perfekt balans. En synnerligen matvänlig champagne.

Passar till: Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur

Vingård: Druvorna kommer från Clouet's egna vingårdar i Bouzy och Ambonnay.
Vinifikation: En del av baschampagnen har lagrats på Sauternes fat och detta ger champagnen en viss rondör även fast den är riktigt torr.



Namn: De Venoge, Brut Blanc de Noirs
Ursprung: Frankrike, Champagne
Producent: André Clouet
Importör: Enjoy Wine & Spirits AB
Kostar: 319 kr
Nr: 7872
Årgång: NV
Druvor: 80% Pinot Noir och 20 % Pinot Meunier
Karaktär:
Överväldigande fruktighet samt en mjuk fin smak. 
Passar till:
Prova de Venoge Blanc de Noirs Brut till fisk som lax, gös eller abborre med vitvinsås och stekt svamp. Eller till majskyckling med grön sparris och olivcrème.

Champagnehuset de Venoge grundades av schweizaren Henri-Marc de Venoge. Han var aktiv med Champagnehandel i 12 år och lärde sig hantverket av kollegor i de tyskättade Champagnehus som hade stort inflytande i distriktet. Tillsammans med sin italienska hustru Marianna startar Henri-Marc1837 sitt eget Champagnehus med en rivstart. Han var först ut med att designa sina egna etiketter, vilket är unikt för sin tid. De Venoge är beläget i Epernay och har sin styrka i mångfalden av viner bl.a. med ovanliga Blanc de Noirs Brut som görs på 80% Pinot Noir och 20 % Pinot Meunier. De Venoge gör också en årgångsbetecknad Blanc de Blanc Millésimé på enbart Chardonnay. Husets prestigechampagne hette tidigare de Venoge des Princes, en blanc de blanc som är ersatt av ett nytt prestigevin Louis XV, en cuvée på 50/50 Pinot Noir och Chardonnay med en minimumlagring på 10 år.



Namn: Launois, Vintage Blanc de Blancs Brut, 2008
Ursprung: Frankrike, Champagne
Producent: Launois Père & Fils
Importör: Prime Wine Sweden AB
Kostar: 319 kr
Nr: 7329
Årgång: 2008
Druvor: Chardonnay
Karaktär:
Doft: Nyanserad, aningen utvecklad doft med tydlig karaktär av brioche, nötter, honung, vinteräpplen, citrus och mineral.
Smak: Torr, balanserad, nyanserad, lätt utvecklad smak med krämig mousse, inslag av brioche, nötter, honung, vinteräpplen, citrus och mineral. Lång eftersmak.
Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.

Tillverkning: Musten jäses i rostfria ståltankar och genomgår malolaktisk jäsning i dem. Därefter sker blandning och tillsats av jäst för buteljering och en andra, kolsyregivande, jäsning.



Namn: Michel Gonet Prestige, Grand Cru Blanc de Blancs Brut Nature, 2004
Ursprung: Frankrike, Champagne
Producent: Michel Gonet
Importör: Stragas-Gruppen AB
Kostar: 341 kr
Nr: 7895
Årgång: 2004
Druvor: Chardonnay
Karaktär:
Nyanserad, utvecklad doft med inslag av valnötter, gula plommon, rostat bröd och mineral. Torr, nyanserad, mycket frisk, utvecklad smak med inslag av nötter, röda äpplen, rostat bröd och mineral. 
Passar till: Serveras vid 8-10 grader till fisk- , fågel- och skaldjursrätter, eller som en aperitif.


Inga kommentarer: